reede, 11. aprill 2008

Paastumaarjapäev

Paastumaarjapäeva eelne mõtisklus!

Sangaste valla naisperel on järjest rohkem võimalusi ennast teostada ja aktiivselt vaba aega veeta. Suure hoo ja mõnuga käivad naised rahva- ja kantritantsu ringis ja märtsi kuust on käivitunud veel kaks uut tantsuringi (kõhutants ja latiinoaeroobika) ning lähitulevikus on võimalus koos käima hakata käsitöö huvilistel.

Tore, et saab tegeleda uute ja huvitavate asjadega, kuid väga oluline meeles pidada ja meelde tuletada neid tegemisi ja tähtpäevi, mis on olnud meie esiemadele eluliselt olulised ja mis tänaseks päevaks pea täielikult unustuse hõlma vajunud.

Üks ja vaat, et kõige tähtsam naiste püha on olnud 25. märtsil paastumaarjapäev ehk maaema püha. Paljud teavad, et sel päeval süüakse ülapannikooke ja juuakse maarjapuna, kuid miks seda tehti ja mis selle päeva juurde veel kuulus, teavad veel ilmselt vanema põlvkonna naised. Loomulikult ei saa ega pea võtma kõike rituaale üheselt, sest tänapäeva naistel on lubatud igal ajal baare, kohvikuid külastada, kuid kunagi ammu oli selleks päevaks just paastumaarjapäev…

Paastumaarjapäev kui iidne maaema ja naistepüha algab hommikul päikese tervitamisega. Kui naised ehivad ennast sel päeval heledate riietega, siis puudele riputatakse värvilisi paelu, et looduski pidulikuma väljanägemise saaks.

Päikesetõusu hetke tunnistades on hea mõtiskleda igaviku ja taassünni mõtteid – kust me oleme tulnud ja kuhu jõuda tahame. On hea võimalus järgnevaks aastaks päikeselt tervist ja jõudu ammutada ja kasvõi sellest rõõmu tunda, et oled nii vara hommikul üles ärganud ja välja tulnud.

Puudele värvilisi linte sidudes saad endale meelde tuletada, et loodus on meie elu ühisosa ja peaks jääma ka edaspidi nii.

Pannkookide ja punase joogi juurde kuulub ikka naiste juttude rääkimine – põnev on kuulata jutte lapsepõlvest, esiemadest ja üleüldse naiseks olemisest. Ega jutu vestmine ei olegi nii kerge ülesanne – sest arvuti ja teleri ees oleme meie pidevalt kuulaja rollis – vähemaks jääb võimalusi enese väljenduseks.

Ja enne koduste toimetuste juurde asumist koos veel mõni vana laul laulda ja tants tantsida – ja ma luban, see päev on saanud rõõmsama ja sügavama värvi.

Kui mõni uudishimulik mees julgeb paastumaarjapäeval naiste seltskonda trügida, siis võtku kindlasti pudel punase joogiga kaasa, muidu läheb täbarasti…

Ilusat lähenevat paastumaarjapäeva kogu naissoole!

Merle Tombak

kultuurispetsialist

Kommentaare ei ole: