reede, 23. jaanuar 2009

Snegurotškad

Snegurotškad.

Kes on siis Snegurotškad? (edaspidi Snegud)
Venelastele on snegud lihtsalt lumehelbed, kes käisid näärivanaga kaasas ja aitasid kinke jagada. Nad olid lihtsalt ilusad naised.
Eestlastele ja eriti vanadele eestlastele- olid snegud väga tähtsad tegelased.
Vanad eestlased, kelle peres kasvasid tütred uskusid, et kord elus peab ka nende tütar olema Snegurotška. Miks? Snegu on tubli, rõõmsameelse, lahke ja tööka naise sümbol. Ta oli nagu helendav täht, kui tuppa astus- terve tare täitus päikessepaiste ja valgusega.
Snegurotškaks olemist tähistati peretütre 15 aastaseks saamise puhul. Paljud vaesemad pered aga ei saanud seda endale lubada. Sellepärast ei pandud ka pahaks, kui seda päeva tähistasid täiskasvanud – ja ka juba abielus olevad naised.
Tavapäraselt pidi snegudel olema valged riided. Valge sellepärast, et valge tähistas puhtust ja samas ka uhkust. Uhke pidi olema aga puhtus oli nii või naa. Sellel päeval söödi valgeid sööke ja joodi valgeid jooke. Söök oli valgemannapudruvaht ja joogiks ikka piim ja valge viin. Tänapäeval enam sellist vahtu ei tehta. Valge riis koos lisanditega on väga maitsev. Joogiks tänapäeval on ikka PinaColada ja kookospähkli piim. See pole küll valge, kuid ta maitseb valge joogina.
Snegurotškaid tähistati detsembri alguses. Täpsemalt detsembri esimesel teisipäeval.
Siis said naised kokku, riietusid valgesse, panid pähe snegude tanu. Tanu oli ka väga tähtis ese! Tanu kõrgus näitas, kui tähtsana naine ennast tunneb. Sel päeval tegid snegu naised üksteisele ka kinke – ka need pidid olema valget värvi. Kink ei tohtinud olla raha ega ka vääris ese. Kingitus pidi olema odav ja tähendusrikas- sellest sõltus naise v. tütarlapse tulevane aastakäik. Nii siis söödi ja joodi ja jagati kingitusi. Mängiti ka lahedaid mänge ja tehti lühikokkuvõte möödunud aastast.
Kokkuvõtted tehtud, sooviti üksteisele ilusat tulevikku ja meenutamisväärset minevikku. Ja nii saigi õdak otsa. Tavaliselt järgmine aasta tähistati jälle seda ja siis võeti jälle uusi naisi või tüdrukud kampa. (kui neid oli) 

1 kommentaar:

Marika ütles ...

Kirjavead on Maria vist sisse teinud:)